Türelem: Hogyan legyél türelmes magaddal és másokkal

Zalaba KrisztiánBoldogság, Elengedés, Jelenlét

Türelem és türelmetlenség

A türelem gyakorlása és türelem fejlesztése által könnyedebbé és boldogabbá válik az életünk.

Nem igazán van szükség arra, hogy túlzottan ráfeszüljünk a témára, és nagy erőkkel “gyakoroljuk”, milyen türelmesnek lenni, hiszen elég néhány apró szemléletmódbeli váltást bevezetni ahhoz, hogy békésebb és nyugodtabb mindennapokat tapasztaljunk meg.

Türelmesnek lenni annyi, mint jelen lenni és odafigyelni magunkra.

Amikor már nem elvárásként tekintünk arra, hogy minden esetben “türelmesnek kellene lennünk”, akkor azt vehetjük észre, hogy a türelem természetesen módon kivirágzik az életünkben.

Nézd meg a kedvcsináló videót az adásból:

Türelem és belső béke

Akármilyen helyzetet is tár elénk az élet, mindig lehetőségünk van rá, hogy nyugalommal és belső békével fogadjuk, amelyekre már nem a berögzült mintákból fogunk reagálni, hanem a jelenlét tiszta fényének kiterjedését tapasztalhatjuk meg.

A türelem az élet minden területén fontos erény – legyen szó az emberi kapcsolatokról, a karrierről és üzletről, vagy akár olyan hétköznapi dolgokról, mint a jó szokások kialakítása.

A türelem által nem csak a saját belső nyugalmunk terjed ki egyre jobban és jobban, hanem a környezetünkben is azt figyelhetjük, hogy az elfogadás tükröződik vissza mindenen.

Az elfogadás egy olyan természetes állapotunkká válik, amelyet már egyre kevésbé érintenek meg a felbukkanó jelenségek, ezáltal pedig higgadtsággal tudunk tekinteni mindenre – bármennyire is nagynak tűnik első pillantásra a “katyvasz”…

Türelmesnek lenni könnyebb, mint hisszük

Sokszor gondolhatjuk azt a türelemről, hogy “nekem ez nem megy…”

Minden egyes ilyen mondattal csak az erősítjük, hogy a türelem nem az erényünk. Érdemes tudatosnak maradni, és amikor felmerül egy-egy gondolat, akkor tegyünk fel a kérdést:

Mi kellene ahhoz, hogy tényleg türelmes legyek?

Könnyen rájöhetünk arra, hogy valójában semmilyen külső dologra nincs szükségünk ahhoz, hogy türelmesek legyünk.

A türelem témáját járjuk körbe a Semmittevés Podcast tizenharmadik adásában, ahol szó esik arról, hogy:

  • Hogyan tudjuk fejleszteni magunkban a türelem erényét?
  • Milyen újfajta döntéseket hozunk, amikor a türelemre építünk?
  • Hogyan legyünk türelmesek önmagunkkal és másokkal szemben?

Ha szeretnéd meghallgatni a teljes adást (30 perc), akkor megteheted az alábbi helyeken:

Várunk a Backstage-ben 👋

Ha szeretnél mélyebben is kapcsolódni hozzánk és beszélgetni az adásban elhangzott témákról, akkor szeretettel látunk a Backstage privát közösségi platformon, ahol hozzád hasonló gondolkodású emberekkel tudsz találkozni és beszélgetni.

Fedezd fel a Backstage közösséget

Köszönjük! 🙏

Ha tetszik a podcast, és szeretnéd támogatni a további adások kibontakozását, akkor:

  • Iratkozz fel a számodra kedvelt podcast alkalmazásban (Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts), és így az új adások már a megjelenésük napján eljutnak hozzád
  • Küldj be egy visszajelzést és írj egy őszinte értékelést az Apple Podcasts rendszerén, mivel ezek sokat segítenek nekünk és a podcast terjedésének
  • Látogasd meg a YouTube csatornánkat, ahol érdekes klipeket találsz az egyes adásokból - plusz így videón is nézhetsz bennünket. 😉

Ha mindezeken felül szeretnéd még aktívabban nyomon követni az utunkat, akkor érdemes jelentkezni a privát email listára, ahol további érdekességeket is megosztunk veled.

Vedd komolyan a lelassulást

Iratkozz fel és ajándékként elküldjük neked az egyoldalas Semmittevés Tervezőt, amely segít tudatosabban kezelni a lazítást a mindennapokban.

Amennyiben úgy érzed, akkor bátran oszd meg a bejegyzést a számodra szimpatikus helyen: