Hitrendszer és tapasztalat – Hogyan formálják együtt a valóságunkat?

Zalaba KrisztiánBoldogság, Cselekvés, Jelenlét, Önfejlesztés

Hitrendszer és tapasztalat - Hogyan formálják együtt a valóságunkat?

A hitrendszer és a tapasztalat közösen formálják a valóságunkat, így ha azok minket szolgálnak, akkor egy boldog, teljes és bölcs élet felé fognak vezetni bennünket.

A hit fontos kiindulópont, hiszen döntések születnek meg általa.

Hitrendszerünk gyakran változik és sok tényező befolyásolja – éppen ezért időről-időre szükségessé válik a megkérdőjelezése. Olyan esetekben, amikor szeretnénk felülemelkedni a hitrendszereink hatásain, érdemes feltenni egy egyszerű kérdést:

“Így lenne?”

Nem minden, minket működtető hitrendszer szolgálja az életünket.

Ha ezeket le szeretnénk cserélni, éberségre és jelenlétre lesz szükségünk. Fontos, hogy felismerjük a saját igényeinket, hogy mi miben hiszünk. A válaszhoz közelebb kerülhetünk, ha ezen a ponton megkérdezzük magunktól:

“Mi az, ami valóban egészséges működést eredményez az életemben?”

🏹 Új hitrendszer választása

Ahelyett, hogy mindig csak a megszokott mintáinkban pörögnénk, inkább tegyünk egy új hitrendszert a valóságunkká.

Érdemes ehhez az elmét, mint egy hatékony eszközt segítségül hívni. A konzisztens gyakorlás hatása, hogy amit sokszor ismétlünk, az alap tudatállapotunkká válik. Így a már nem vágyott hit helyett könnyedén újat ültethetünk a tudatalattinkba.

A változáshoz sokszor be kell lépnünk a “sötét térbe”, ahol adott esetben még nem járt más előttünk.

Amikor megjelenik a belső hívás valamilyen változásra, fontos, hogy akkor is menjük tovább, ha nem látjuk pontosan, hová is tartunk.

Lehet benne hinni, hogy valami jó fog történni, de még nagyobb erővel bír, ha egyszerűen csak belelazulunk a helyzetbe és hagyjuk, hogy tapasztalat formálódjon belőle.

Előfordulhat, hogy a környezetünkben senki nem élte még át azt, amin mi éppen keresztül megyünk, mégis saját hitrendszereik megosztásával növelik bennünk a bizonytalanságot. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy bármikor szabad akaratunkból megválaszthatjuk kinek és miben hiszünk.

Ugyanilyen választás az is, hogy milyen élettapasztalattal rendelkező emberekkel vesszük körbe magunkat.

Egy tudatos közösségben – amilyen a 👋 Backstage is – egymás élettapasztalataiból lehet tanulni, és a különféle nézőpontok nem ellenállást szülnek, hanem inkább színesebbé teszik mindenki életét.

A hitrendszer és a tapasztalat kapcsolatáról beszélgetünk a Semmittevés Podcast ötvenedik adásában, ahol kiderül:

  • Mi a kapocs hit és tapasztalat között?
  • Hogyan tudjuk megváltoztatni a hitrendszerünket?
  • Mit tegyünk akkor, ha a környezetünk inkább eltántorít a változástól?
  • Milyen szerepe van a közösségnek a hitrendszereink alakulására?

Ha szeretnéd meghallgatni a teljes adást (22 perc), akkor megteheted az alábbi helyeken:

Várunk a Backstage-ben 👋

Ha szeretnél mélyebben is kapcsolódni hozzánk és beszélgetni az adásban elhangzott témákról, akkor szeretettel látunk a Backstage privát közösségi platformon, ahol hozzád hasonló gondolkodású emberekkel tudsz találkozni és beszélgetni.

Fedezd fel a Backstage közösséget

Köszönjük! 🙏

Ha tetszik a podcast, és szeretnéd támogatni a további adások kibontakozását, akkor:

  • Iratkozz fel a számodra kedvelt podcast alkalmazásban (Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts), és így az új adások már a megjelenésük napján eljutnak hozzád
  • Küldj be egy visszajelzést és írj egy őszinte értékelést az Apple Podcasts rendszerén, mivel ezek sokat segítenek nekünk és a podcast terjedésének
  • Látogasd meg a YouTube csatornánkat, ahol érdekes klipeket találsz az egyes adásokból - plusz így videón is nézhetsz bennünket. 😉

Ha mindezeken felül szeretnéd még aktívabban nyomon követni az utunkat, akkor érdemes jelentkezni a privát email listára, ahol további érdekességeket is megosztunk veled.

Vedd komolyan a lelassulást

Iratkozz fel és ajándékként elküldjük neked az egyoldalas Semmittevés Tervezőt, amely segít tudatosabban kezelni a lazítást a mindennapokban.

Amennyiben úgy érzed, akkor bátran oszd meg a bejegyzést a számodra szimpatikus helyen: