Hogyan lesz sámán valakiből Budapest közepén? 🪶 Beszélgetés Kovács László Fehérhollóval

Zalaba KrisztiánBoldogság, Interjú, Intuíció, Jelenlét, Spiritualitás

Magyar sámán útja és a sámánizmus - Fehérholló interjú

Ha meghalljuk azt a szót, hogy sámán – vagy azt, hogy “magyar sámán” -, akkor felmerülhetnek bennünk kérdések. Általában kevés információ áll rendelkezésünkre a témáról, ezért leginkább a filmekre vagy a különféle mendemondákra építünk, amelyek torz képet festhetnek…

Mit jelent az, hogy sámán? Hogyan válik valaki sámánná?

A sámánok minden természeti népcsoport életében jelen voltak/vannak valamilyen formában.

A sámán, magyarul táltos vagy baksa abban tudja segíteni a tanítványát, hogy megtalálja a saját válaszait a saját belső kérdéseire. Sajnos a magyar kultúrában ez a tudás nem maradt meg apáról fiúra örökítve, így nagy kihívást jelent a visszaépítése.

Nézd meg a 16 perces kedvcsináló videót az adásból:

A sámánizmus arról szól, hogy módosult tudatállapotban – tehát az elmét kizökkentve a hétköznapi valóságból -, ráhangolódunk a saját belső válaszainkra és bölcsességünkre.

Természetesen sokfajta út és módszer áll rendelkezésünkre erre a célra, hiszen míg valaki számára a meditáció fog működik, addig másnál az elvonulások tudnak segíteni a befelé haladásban.

Azt érdemes tudatosítani, hogy minden út ugyanoda vezet, és fontos, hogy amellett, hogy végezzük a saját gyakorlatainkat, nyitottak maradjunk arra, hogy megismerjünk újfajta alternatívákat is – például az olyan gyakorlatokat, mint a parázson járás, izzasztókunyhózás és látomáskeresés.

🔥 Parázson járás, izzasztókunyhó, látomáskeresés, mint a sámánizmus gyakorlatai

Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz egy sámánhoz, akkor egészen különleges gyakorlatokkal találkozhatsz.

Az izzasztókunyhó az egyik legerősebb gyakorlat ahhoz, hogy kizökkentsen a hétköznapi valóságból. A résztvevők csaknem másfél órát töltenek el nagyon meleg, párás közegben énekléssel, imádkozással egy nagyon szűk, sötét kunyhóban a földön ülve. A folyamat során legtöbb esetben addig érintetlen kapuk nyílnak ki a tudatosságban, amelyek az egész életet képesek átformálni.

Amikor megáll az elme pörgése, akkor könnyebben lehet meghallani a saját belső kérdéseinkre a saját válaszainkat.

A parázson járás ahhoz ad egy erős támogatást, hogy megérezzük a saját erőnket. Elvégre, ha égési sérülések nélkül képesek vagyunk végigsétálni egy 7-800 fokon izzó parázsszőnyegen, akkor mi másra lehetünk még képesek?! 🔥

A látomáskeresés során 3-4 napon keresztül, étlen-szomjan kint vagyunk az erdőben, a szabad ég alatt, ahol nagyjából egy szobányi kijelölt területen tartózkodhatunk. A helyet magunk választjuk ki, és jellemzően már ez meghatározza, hogy milyen irányba indul el a látomás.

Azonkívül, hogy nagyon erős személyes önismereti munka történik az ilyen gyakorlatok és alkalmak során, a közösség ereje is óriási szerepet játszik a transzformációban. Egy biztonságos közeg megtart és segíthet megnyílni, akárcsak az ősi törzsi közösségekben.

Felkerestünk egy olyan sámánt, akinél már mi magunk is jártunk, és hiteles forrásként avat be bennünket a sámánizmus világába.

🙌 Vendégünk: Fehérholló Öskü – a magyar sámán, a Karabaksa út megalapítója

Kovács László, vagy ahogy legtöbben ismerik Fehérholló Öskü, sok spirituális útkereső segítségére van abban, hogy megtalálják önmagukban az életüket meghatározó válaszokat.

Rendszeresen tart programokat vidéki tanyáján és kéthetente dobköröket Budapesten. Csodálatos hangszereket készít, és szívből jövő szeretettel adja át tanítványainak a sámánizmus ősi tudását a Karabaksa út keretében.

Ismerd meg Fehérholló munkáját:

Facebook profil | Karabaksa út

💬 Mély beszélgetés a magyar sámán útjáról és a sámánizmusról

Ebben a különleges adásban vendégünk betekintést enged a saját életútjába, hogy mi vezette el őt egy “átlagos” budapesti fiatal mindennapjaiból a sámánizmusig. Az interjúban választ kapunk többek között arra is, hogy:

  • Hogyan lesz valakiből sámán?
  • Mik voltak azok a meghatározó pontok, amelyek erre az útra terelték Hollót?
  • Mikor érkezett meg a küldetéstudat számára a sámánizmushoz kötődően?
  • Hogyan alakult ki és formálódott a Karabaksa tanya?
  • Mi történik a parázson járás vagy a látomáskeresés gyakorlatai során?

Ha szeretnéd meghallgatni a teljes adást (61 perc), akkor megteheted az alábbi helyeken:

Az adásban említésre került:

🎤 Exkluzív, színfalak mögötti bónusz beszélgetés

Miután felvettük a fenti podcast adást, bekapcsolva maradt a mikrofon, és olyan “hétköznapi” témákról is mesélt még Holló, mint a gyereknevelés, párkapcsolat és férfi-női kapcsolatok. Öröm volt hallani a tapasztalatait és bölcsességeit, és ha kíváncsi vagy a “titkos” beszélgetésre, akkor a Backstage online közösségi platformon tudod meghallgatni – lent ismerd meg a részleteket.

Várunk a Backstage-ben 👋

Ha szeretnél mélyebben is kapcsolódni hozzánk és beszélgetni az adásban elhangzott témákról, akkor szeretettel látunk a Backstage privát közösségi platformon, ahol hozzád hasonló gondolkodású emberekkel tudsz találkozni és beszélgetni.

Fedezd fel a Backstage közösséget

Köszönjük! 🙏

Ha tetszik a podcast, és szeretnéd támogatni a további adások kibontakozását, akkor:

  • Iratkozz fel a számodra kedvelt podcast alkalmazásban (Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts), és így az új adások már a megjelenésük napján eljutnak hozzád
  • Küldj be egy visszajelzést és írj egy őszinte értékelést az Apple Podcasts rendszerén, mivel ezek sokat segítenek nekünk és a podcast terjedésének
  • Látogasd meg a YouTube csatornánkat, ahol érdekes klipeket találsz az egyes adásokból - plusz így videón is nézhetsz bennünket. 😉

Ha mindezeken felül szeretnéd még aktívabban nyomon követni az utunkat, akkor érdemes jelentkezni a privát email listára, ahol további érdekességeket is megosztunk veled.

Vedd komolyan a lelassulást

Iratkozz fel és ajándékként elküldjük neked az egyoldalas Semmittevés Tervezőt, amely segít tudatosabban kezelni a lazítást a mindennapokban.

Amennyiben úgy érzed, akkor bátran oszd meg a bejegyzést a számodra szimpatikus helyen: